Gesällprovet
 

Under 2006 färdigställde jag mitt gesällprov, total renovering och omklädsel av en öronlappsfåtölj.


Gesällbrevet fick jag motta under högtidliga former i Blå Hallen i Stockholms stadshus 
1 november 2007.

 

 

 

 

 


 

 

Utmaningen

Utgångsmaterialet  för gesällprovet var en gammal öronlappsfåtölj. Den historia vi känner till är att den köptes av Marianna Svensson (nu Agetorp) som fattig student i Malmö 1985 på Myrorna för 75:-. Den hade då ett mörkbrunt tyg som delvis fick döljas av plädar eller andra tyg. Några år senare klädde Marianna om fåtöljen själv med polyeterstoppning och ett tunt tyg. Det tjänade sitt syfte i några år, men det höll inte i längden.


I denna stol har Marianna suttit många långa timmar och läst böcker för sig själv, många samtal har hållits och tekoppar druckits. Fyra barn har ammats i stolen, och något av dem av till och med fötts i den (i varje fall har armbågarna stötts på den). Många sagor har lästs med barn i knäet, och många barn har klättrat och klängt på den. Undra på att tyget till slut slets ut och sprack. Och polyeterstoppningen slets ut och gick sönder.




I februari 2006 sattes renoveringsarbetet igång. De gamla kläderna kläddes av och här står den nu på bilden, naken som när snickaren skapade den. Redo för total makover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



I botten spänns sadelgjord som grund för resårerna. Resårerna sys fast på sadelgjorden och binds ihop med resårgarn av hampa. Garnet håller ihop resårerna så att det blir en fast sits med rätt höjd.
Resårerna täcks med en tät linneväv som spikas i träramen och sys fast i resårerna. Ovanpå det reder man en grundstoppning av kroll, som hålls på plats av en gles linneväv. Man syr sedan stora stygn genom stoppningen med hampagarn. Den främre kanten formas till en engelsk kant.

På ryggstödet spänns en bärande linneväv. Skenor med resårer spikas fast i ramen och binds ihop. Resårpaketen i både sits, ryggstöd och armstöd stabiliseras med en stål-ten som bildar en ram.
Samma grundstoppningsprocedur som med sitsen görs.

Öronlapps- och armstödskanter formas med tagel och linneväv till lagom stora vulster.

Armstöden breddas med en pappskiva som kantas mjukt med tagel. En grundstoppning läggs också på insidan av armstöden. Armstödsresårer spikas på och knyts ner till lagom höjd. 



Armstödsresårerna täcks och stoppas med celocrin (kokosfiber).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ny väv sys kring celocrinet och bildar armstödens grundstoppning.



Utanpå fåtöljens grundstoppning reds ett lager finare vitt tagel som överstoppning.


En av tapetserarens assistenter testar stoppningen.

Överstoppningen täcks med ett lager domestiktyg som håller allt på plats inför klädseln med möbeltyget.
Över domestiken läggs ett lager vadd som skiljer domestiken från möbeltyget.



Fåtöljen kläs med möbeltyget "Freja" från Nordicform.
 

Färdig!
 

 


 

 

 


Fåtöljen uppskattas av både folk och fä.

Arbetet avslutades med en reglerbar nackkudde, kantad med läder, upphängd i ett läderband med en vackert slipad hålsten som motvikt.

 

Mitt mästarbrev erhöll jag den 9 november 2010



 

 

Tillbaka till startsidan



Tapetseraremästare

Spjutaretorps Tapetserarverkstad

Spjutaretorp Gölsnäs
343 92 HÄRADSBÄCK
Tel: 073-8164594
g.garnegard@gmail.com



webdesign: Anders Agetorp